Jakten på smådyrene

Krabber, tanglopper og barnefamilier titter frem under sola på den store fjæredagen på Rotvoll i Trondheim på lørdag.

Barnas turlag i Trondhjems Turistforening er hovedarrangør og har med seg mange frivillige organisasjoner som bidrar. Målet er skape en aktivitetsdag der temaet er fjære og livet i havet.

Foto: THERESE ALICE SANNE / Adresseavisen

– Her kan barna lete i fjæren og få analysert steinene de finner av NGU eller få krypene artsbestemt av biologistudenter, sier Marte Hellum i TT.

Erik Nilsen Skarpsno (6) inspiserer to tanglopper nærmere. Erik finner stadig slike under steinene i fjæra.

Casper Tollan Nøstvold (4) har vært så oppslukt av å finne smådyr i blæretangen at han ikke har villet tatt en matpause.

Nå står han i køen for å få vesenene han har i bøtta identifisert. Han er spent på hva han har funnet.

– Det må være en type nakensnegle eller er det kanskje en sjøhare. Biologistudenter fra NTNU har tatt seg noen timer fri fra eksamenslesingen for å hjelpe barna artsbestemme det de har funnet.

– Gjørme og vann er alltid en hit, sier en pappaen som står og observerer sønnen Anders Arlov (4) smøre seg inn med sand.

Foto: THERESE ALICE SANNE / Adresseavisen

– Vi lager klisjklasjkake, forteller Sigrid Pedersen Sørfonden, Harald Pedersen Sørfonden og Anders Arlov.

Anders har vært her fire år på rad og faren har heller med et ekstra skift enn å avbryte leken.

– Jeg skjønner ikke hvor alle barna kommer fra. Det må jo være over tusen barn her i dag, sier TT.- veteranene som steker fiskekaker og koker blåskjell. Maten deles ut gratis til de som har tatt med seg bestikk og fat hjemmefra.

- Der er en flaskekork og en sko, sier Lea Klempe (4). Lea og broren Håvard (8) står sammen med faren sin og ser ned i et akvarium som er fylt med tang og menneskeskapte ting som ofte havner i havet.

Foto: THE

Faren syns det er mange gode aktører til stede i dag som kan vise frem andre aktiviteter en kan gjøre på en solskinnsdag enn å bare sole seg.

Borte ved teltet til Birdlife snekrer Magnar Johansen (5) sammen med moren Linda Karlsson sin første fuglekasse som skal henges opp på hytta på Amundøya.

Mellom folk som griller og soler seg på gressletta går tre jenter med hansker og poser i hånden. Anna (9), Oda (9) og Wilma (9) er miljøagenter.

− Her er det enda mer snus, sier Anna som kikker under en benk. En miljøagent er ifølge dem selv en som passer på naturen og plukker søppel.

Snus, sigarettstumper og plast er det de finner mest av. Men hvem er dårligst til å kaste rask i søppelkassen? - Det er helt klart voksne, sier Anna.

Ella Sæter Vedvik (7), Nathalie Strøm Johansson (6) og Alexandra Fuglem Nordnes (7) har hatt en veldig fin dag i fjæra. - Det morsomste har vært å lete etter fisk og sjøstjerner, sier Ella.

Barnas store fjæredag er en årlig begivenhet med over hundre frivillige i sving. - Vi regner med et rekordoppmøte i dag med knallvær og tjue grader. Vanligvis har vi to tusen folk innom, men i år bikker vi det, sier Hellum, som minnes sluddværet de hadde i fjor.