I desember opplevde minst 1,7 millioner mennesker i Darfur faretruende sultnivåer, og i dag antas antallet å være langt høyere, ifølge Leni Kinzli, talsperson for Verdens matvareorganisasjon (WFP).

– Våre anmodninger om humanitær tilgang til de verste konfliktområdene i Sudan har aldri vært mer kritisk, sa hun på en pressekonferanse i Nairobi i helgen.

– Ett år med denne ødeleggende krigen i Sudan har skapt en sultkatastrofe vi ikke har sett tidligere, og det er fare for at det kan utløse verdens største sultkrise, understreker Kinzli.

Hun peker på at nesten 28 millioner mennesker mangler mat i Sudan, Sør-Sudan og Tsjad, og at konflikten sprer seg.

Beleiret by

Pressekonferansen ble holdt samtidig som bekymringen er stor for hva som vil skje hvis RSF-militsen rykker inn i El Fasher, provinshovedstaden i Nord-Darfur.

Før krigen hadde El-Fasher knapt 300.000 innbyggere. Nå bor det også en halv million internflyktninger i byen, der situasjonen var relativt fredelig fram til midten av april.

Etter en flere uker lang RSF-beleiring beskriver imidlertid FN situasjonen som katastrofal. I slutten av april kom også USA med en illevarslende advarsel om at RSF planlegger å rykke inn i byen.

– El Fasher står på randen av en storstilt massakre. Det er den dystre virkeligheten millioner av mennesker står overfor, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield til pressen etter et møte i FNs sikkerhetsråd om Sudan.

Stor frykt blant sivile

Opprørsmilitsen RSF har sikret seg kontroll over store deler av Darfur etter ett år med krig, men ikke over El Fasher.

En av byens innbyggere, engelsklæreren Osman Mohammed, sier til BBC at folk er svært redde.

– Vi lever alle i stor frykt og konstant bekymring for hva som venter oss de neste dagene, sier 31-åringen.

Grønnsakhandleren og fembarnsfaren Mohammed Ali Adam Mohamed er ikke i tvil om hva som vil skje hvis kamper bryter ut i byen.

– Hvis det bryter ut kamper mellom RSF og hæren inne i byen, kommer vi sivile til å bli ofrene, sier han

– Kun skinn og bein

Kinzli forteller at hun fredag mottok bilder fra kolleger som jobber i en leir for fordrevne sentralt i Darfur. De viser underernærte barn og eldre, som ifølge Kinzli kun har «skinn og bein» igjen.

– Nylige rapporter fra våre partnere tyder på at 20 barn har dødd av underernæring i leiren de siste ukene. Folk spiser gress og peanøttskall. Og hvis ikke hjelpen når dem snart, risikerer vi å se omfattende sult og død i Darfur og i andre krigsrammede områder i Sudan, sier hun.

Verdenssamfunnet må gjøre mer for å presse de krigførende partene til å sikre tilgang for hjelpearbeidere og nødhjelpskolonner, mener hun.

Verdenssamfunnet har så langt gitt krigen i Sudan liten oppmerksomhet, både når det gjelder penger og diplomati.

FN har kun fått inn 5 prosent av hva de trenger for å hjelpe de i alt 24 millioner sudanerne som er avhengig av nødhjelp. Og et internasjonalt diplomati for å løse krisen er i stor grad fraværende.

Fra maktkamp til full krig

Sudan ble kastet ut i kaos da det i april i fjor brøt ut gatekamper i hovedstaden Khartoum. Striden står mellom landets to mektigste generaler, som kontrollerer henholdsvis regjeringsstyrkene og RSF-militsen.

De to var begge en del av juntaen som kuppet makten høsten 2021. Men etter hvert havnet de i en intens maktkamp, som førte til at RSF-leder Mohammed Hamdan Dagalo grep til våpen for å ta makten fra landets leder Abdel Fattah Burhan.

Kuppet som begge generalene var en del av, satte en stopper for demokratiprosessen som ble presset fram da titusener av vanlige sudanere deltok i masseprotester mot landets tidligere autoritære regimet.

Tonnevis av mat på vent

Torsdag ble to sjåfører som jobber for Røde Kors drept i Sør-Darfur.

Ifølge Kinzli har kampene og endeløse byråkratiske hindringer gjort at WFP ikke har fått levert nødhjelp til over 700.000 mennesker i Darfur før regntiden setter inn. Da kommer mange veier til å bli uframkommelige.

– WFP har nå 8000 tonn med mat som er klart til å sendes fra Tsjad, som er klart for transport, men som det ikke er mulig å få sendt på grunn av disse hindringene, sier hun.